Akkuş İlçenin Çoğrafyası

Akkuş İlçemiz Orta Karadeniz'in iç kısımlarında Canik Dağları üzerinde Argan Tepesi eteğinde kurulmuş olup,Doğusunda: Kumru, Batısında: Erbaa ve Niksar, Kuzeyinde: Terme, Salıpazarı, Ünye, Çaybaşı ve İkizce bulunur.

Denizden yüksekliği 1340 M. dir. Arazi engebeli bir yapıya sahiptir.

İlçenin yüksek tepelerle çevrilidir. Bu tepeler orman ve çayırlarla kaplıdır.

Tepeler:
Bakacak Tepesi, Elicek Tepesi, Tuzla Tepesi, Argan Tepesi, Asarkaya Tepesi, Körük Tepesi, Karaağaç Tepesi, Küçük Gökçebel Tepesi, Taz Tepesi, Keltepesi, EyiSu Tepesi, İtkeseri Tepesi, Hidirellez Tepeleridir.

Yaylaları:
Argan Yaylası kayak turizmi açısından oldukça elverişlidir. Kızlar Yaylası, Boğmalık Yaylası, Taz Yaylası, Çilekli Yaylası, Göçebel Yaylası, Çekiç Obası Yaylası, İtkeseri Yaylası, Çiftte Köprüler Yaylası, Mantarlık Yaylası, Gül Bahçe Yaylası, Ketenlik Yaylası, İsmail Düzü Yaylası Bu yaylarda buz gibi soğuk sular bulunmaktadır.Yazları hayvan sürüleri, arı kovanları ile dolup taşmaktadır.

Akarsuları :

İlçemizin en büyük akarsu kaynağı Tifi çayıdır.Tifi çayı bu çevreden çıkan irili ufaklı derelerin birleşmesinden meydana gelir. Tifi çayı Yeşil Irmakla birleşir.
Akkuş'un çay ve Derelerinde Sazan ve Alabalık yetişir.

İklimi :
İlçemizde kara iklimi daha ağır basmaktadır. Genellikle her mevsimde yağış kaydedilir. İlçemiz rakım olarak (1340 mt.) yüksekliğe sahip olduğundan senenin yaklaşık 6 ay kar yağışlı geçer. Kışlar genellikle sert geçer.

Bitki örtüsü:
İlçe topraklarında çoğunluğunu orman bitkileri kaplamaktadır. (Kayın, Çam, Meşe, Kestane ve Gürgen gibi ağaçlar yetişmektedir.)

Kaynak:akkus.gov.tr

1944637