Çoğrafyası

ALAN KÖYÜNÜN COĞRAFYASI

ULAŞIM VE HABERLEŞME DURUMU :

Alan köyü ilçe merkezine 28 km. uzaklıktadır.staplize ve tesviyeli bir toprak yola sahiptir.Akkuş ilçe merkezinden kargı köyü, oradan Erbaa ilçe topraklarına bağlanacak olan kara yolu güzergahı üzerinde bulunmaktadır.önceleri ulaşım güçlülüğü çeken alan köylüleri,bu grup yolu yapıldığı zaman rahat bir ulaşıma kavuşacaklardır.Alan köyünün ayrıca seferli köyü ile salman beldesine staplize yol bağlantıları vardır.civar köylere yapılan minibüs seferleri ile ulaşım yapılabilir.

Alan köyü,elektriğe kavuşmuş olup her türlü radyo ve televizyon yayınlarına almaktır.ayrıca her evde telefon hattı bağlanmıştır.

SAĞLIK DURUMU :

1960-65 yıllarında sıtma hastalığı görülmüştür.ölüm olayları basit hastalık ve ecel neticesi olmaktadır.halkın genel sağlılığını ilgilendiren batıl bir inanç yoktur.halk doktorun varlığına inanır.hastalık anında en yakın bir sağlık kuruluşuna giderek muayene ve tedavi olmaya çalışılır.

Daha önceleri kumar ve içki gibi sağlığı bozan alışkanlıklar olmuş ise de son yıllarda gerek eğitim gerekse de köy büyüklerinin almış oldukları ortak kararla bu kötü alışkanlıkları kaldırmışlardır.böylece düğün ve eğlence içilen alkollü içkiler artık içilmemektedir.

Önceleri köyde sağlık ocağı ve ebe yoktu.ilçe merkezine ulaşımda zorluk çekidiği için çocuk doğumları ehliyetsiz köy ebeleri tarafından yapılmıştır.1990 yılında alan’a komşu bir köy olan seferli köyünde yapılan sağlık evi ve burada görevlendirilen ebe sayesinde bu güçlüğün büyük bir bölümü ortadan kalkmıştır.

SOSYAL VE KÜLTÜREL DURUMU :

Alan köyü halkı beşeri ilişkiler yönünde her geçen yıl ileriye gitmektedir.köy de bir okul ve bir camii vardır.bınlar köyün sosyal ve kültürel yönden gelişip kalkınmasına yardımcı olmaktadır.

Köyün ilk okul 1965 yılında açılmıştır.1970 yılına kadar 81 kız,220 erkek olmak üzere toplam 301 kişi mezun etmiştir.mezun ettiği öğrencilerin içinden 2 öğretmen ve bir hava ast subayı yetiştirmiştir.son yıllarda orta okul ve liseye devam edenlerin sayısı ise 15-20 arasında değişmektedir.halkın ekonomik yönden zayıflığı ve yakın civarda orta dereceli bir okulun bulunmaması nedeniyle ilk okuldan mezun olan çocuklar ileri bir öğrenim görme için zorlara devlet imkanları ölçüsünde yardımcı olarak sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile desteklenmektedir.

Önceki yıllarda eğitim ve öğretime ilgi az iken son yıllarda okullara devam  ve öğrenim görmeye karşı ilgi artmış ve en az bir orta okul mezunu olmak ortak bir görüş haline getirilmiştir..eğitim ve öğrenim dışında sosyal ve kültürel kuruluşlar yoktur.

Köyde 2 adet kahvehane ve 1 adet bakkaliye dükkanı vardır.köyde eğlence yerleri,okuma odaları olmadığı için halk boş zamanlarını tarla ve bahçe işlerinde ve evinde,zaman bulunursa da kahvehane geçirmektedir.boş zamanların değerlendirilmesi için el sanatları kargı ilgi azdır.

Milli kültür değerleri ve inanışları yönünde ;ilçe genelindeki hüküm süren sosyal ve kültürel yapı hakimdir.

BAŞLICA GEÇİM KAYNAKLARI :

Alan köyü halkının en önemli gelir kaynağı tarım ürünleri ve hayvancılık ise de bunlar halkın ihtiyacına yetecek değildir.mısır,buğday,yulaf,arpa,patates,fasulye,kabak ve karalahana ….vb. ürünleridir.bu ürünlerden de tam verim alındığını söylemez.halk yaşam dengesini dışarıda işçilik yaparak kazandığı paralarla sağlar.köy topraklarının %60 etkili ve dikili alanlardır.geriye kalan %40 orman ve çayırlık alanlar oluşturur.topraklara genelde kıraç arazisidir. Bu neden le verimsizdir.en fazla ekilen ürünü mısır ve buğdaydır.verimi arttırmak için son yıllarda toprak tahlileri yapılmaya ve iyi bir gübreleme çalışmalarına girilmiştir.bu tür çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlamıştır.

Tarım işlerinde kadın ve erkekler aynı işte çalışırlar. Kadınlar tarım çalışmalarının yanında ev işlerini de görürler.

Hayvancılık ailelerin ihtiyacını ancak karşılaya bilecek durumdadır.yetiştirerek sattıkları hayvanların sayısı birkaçı geçmez.hayvansal ürünlerde ancak aile ihtiyacına yetecek derecede kısıtlıdır.yem sorunu nedeniyle pek hayvancılık yapılmamaktadır.

Tarım ve hayvanla uğraşmanın dışında köyde başka iş sahaları yoktur.halkın yarıdan çoğu işsizdir.bu yüzden iş bulabilmek için gurbete çıkmak zorundadırlar.el sanatlarından halıcılık köye son yıllarda girmiştir.ilk başta 15 aile bu işe başlamıştır.ileride halıcılığın el sanatı olarak yaygın hale geleceği düşünülmekte idi.köy halkı para durumu;başta İstanbul,Ankara ve diğer şerhlerde lokanta,inşaat,kapıcılık gibi işlerde işçi olarak çalışmak suretiyle ile karşılanmaktadır.

1944663
1944663