Tarihi yeri - Kevgir Kalesi

KEVGİR KALESİ

Akkuş İlçe Merkezi ve Köylerinde doğallık korunduğu için her tarafı Turistik Yerler olarak gezilebilir. Dağlar, Tepeler, Ovalar, Ormanları, Akarsuları, gelenek ve görenekleri ile gerçekten gezilecek ve görülecek yerlerdir. Akkuş denizden 1340 m Yükseklikte olduğundan yayla özelliği gösterir. Argan Yaylasında Ağustos ayında kar bulunmaktadır. Bir an evvel kayak merkezi haline getirilmesinde fayda görülmektedir. 60 km. gidip Ünye'de denize girme, 60 km. gelip Akkuş'ta kayak yapma imkanı bulunmaktadır. Temiz havası, yeşil çimeni ve oksijen dolan ormanları, soğuk kaynak suları, şifalı suları ile görülmeye değer. Kevgir Kalesi: Alan köyü ile Tokat'ın Erbaa ilçesi sınırındadır. Bizans döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. ( Kevgir Kalesinin yolunun Bağderesiden bağlantısının bir an evvel yapılmasında büyük fayda vardır.) Akkuş ilçesinin 30 km kadar güneybatısında, Gökçebayır Çayı'nın bir devamı olan Tifi Çayı yakınlarında tabandan yaklaşık olarak 300 m yükseklikte yalçın bir kayanın üzerinde, dört yan görünüşüyle yöresine tamamen hakim bir şekilde kurulmuştur. Uzaktan basit bir kaya gibi görünen kalenin, sanat değeri, güzelliği ve yaklaştıkça büyüklüğü daha belirgin .ir şekilde görülüyor. Bir çok tarihi anılara sahip olan kaleye, doğu yönünden çıkılır. Doğuya bakan yarıya kadar toprağa gömülü kapısından doğruca kale alanına geçilir. Surlar içindeki evlerin duvarları içinde mermer parçaları vardır. Binalar harç ve tuğladan yapılmıştır.

KEVGİR KALESİNİN ÖZELLİKLERİ: "Bizzat giden ve orada araştırmalar yapan birisi olarak anlatmak istiyorum..! KEVGİR KALESİ üç ayrı tünel girişi olan ve tünellerin uzunluğunun nereye kadar gittiği belli olmayan bir kaledir. 1994- 1996- 1998 ve 2002 yıllarında kaleyi defalarca ziyaret ettik. Ben 5 arkadaşımla birlikte yaklaşık olarak 300 metre aşağı indim. Ancak tünellerin sonu gelmeyince bıraktık. Çünkü alet ve takımlarımız eksikti.yeterli derecede donanımımız yoktu. Kale 3 ayrı inişten %40 meyil ile aşağıya doğru inile biliniyor. Tüm tünellerin aynı ölçüde ve aynı %40 meyilli olması gerçekten şaşırtıcı idi. Taşların içi yontularak oyulmuş ve içine geniş odalar yapılmıştı. Gerçekten muhteşem bir kale idi. Ayrıca en üst tepede kralların odaları var,içi çok geniş bir alanı kaplıyor. Ayrıca kalenin neresine kazma vurursanız vurun kemikler çıkıyor. Bu kalenin ciddi bir şekilde araştırılması için arkeologların gelmesi şart. Mesela eski dönemde ki kral mezarları hala bulunamadı ve hala gün ışığına çıkarılamadı, eski uyarlık dönemlerine ait kalıntıların gün ışığına çıkmasını istiyoruz. Bu kale Türkiye’nin en eski çağlardan günümüze gelen kalelerinden birisidir. Bir zamanlar Roma imparatorluğunun hazinesinin merkezi bile olmuş bu kale. Tabi daha eskilerde kim bilir ne krallar gelmiş geçmiş o dönemlerde. kalenin dibinden geçen ırmakta bol miktarlarda balık çıkıyor hala. Bu kale tüm Akkuş’lu insanların kalesidir. Bu kale Türkiye’nin Milli malıdır. Bu kale dünya mirasıdır..

" KEVGİR KALESİ SULARA MI GÖMÜLMEK İSTENİYOR" :Kalenin oraya baraj yapılmak isteniyor devletimiz tarafından, ama bizim dilekçemiz hazır.bu baraja kesinlikle karşıyız. Çünkü eski uyarlık dönemlerine ait kalıntıların gün ışığına çıkmasını istiyoruz. Ayrıca barajın kalenin sular altında kalmayacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Yani yukarıdan baraj başlaya bilir.neden tam kalenin dibinden başlıyor anlamıyorum..! Tarihi 3 bin yıllık bir kalenin sular altında kalmaması ve bu kalenin araştırılıp değerli eşyalarının gün ışığına çıkarılması için mücadelemiz bundan sonrada sürecektir..! Bu kale Türkiye’nin en eski çağlardan günümüze gelen kalelerinden birisidir. Bir zamanlar Roma imparatorluğunun hazinesinin merkezi bile olmuş bu kale. Tabi daha eskilerde kim bilir ne krallar gelmiş geçmiş o dönemlerde. Kalenin dibinden Geçen ırmakta bol miktarlarda balık çıkıyor hala. Bu kale tüm Akkuş’lu insanların kalesidir. Bu kale Türkiye’nin Milli malıdır. Bu kale dünya mirasıdır.

1944585
1944585